vrijdag 6 maart 2009

De hoofdstad van de Ashanti

28 februari 2009

's Ochtends maar heel rustig aan gedaan. 's Middags Kumasi verkent met mijn twee reisgenootjes, een Brits (of eigenlijk Welsh) en een Duits meisje. Het is fijn dat Kumasi iets kleiner is dan Accra, zodat we alles te voet kunnen doen. Maar hier en daar is het hier net zo hectisch. Vooral bij de Kejetia markt, de grootste van West-Afrika. En reken maar dat die groot is! Vanaf een kant had je een goed uitzicht over de markt, dat was indrukwekkend.

Daar in de buurt is het oude paleis van de koning van de Ashanti. Het is nu ingericht als museum over de koningen. De huidige koning woont daar vlakbij in een ander paleis. Hij wordt gezien als de op een na belangrijkste politieke figuur in Ghana (de president is de belangrijkste), hoewel hij geen officiƫle status heeft.

Voordat de Europeanen hier kwamen, hadden de Ashanti een rijk veroverd dat ongeveer zo groot was als het huidige Ghana. De Ashanti was dan ook een van de weinige stammen die enige vorm van weerstand wisten te bieden tegen de Europeanen (ook al moesten ook zij uiteindelijk zich overgeven). Het paleis bevatte naast traditionele kleding en een hele hoop stoelen (als de koning erop heeft gezeten mag niemand anders ze meer gebruiken) een oude televisie (de eerste in Kumasi), een stokoude koelkast en een platenspeler (de laatste was een cadeautje van Philips, geen idee waarom).

Interessant aan de Ashanti is verder dat vrouwen er erg belangrijk zijn. Iedereen behoort tot een van de families die allemaal afstammen van een van de zeven "oermoeders". Verder is de koningin-moeder ongeveer even belangrijk als de koning. Zij benoemt de opvolger van de koning (het koningschap is niet overerfbaar, maar blijft vaak wel in dezelfde familie). De koning benoemt op zijn beurt haar opvolger als ze sterft.

Terug in het hotel wilde ik douchen, maar omdat er geen electriciteit was, was er ook geen water. Gelukkig kon iemand wel een emmer water naar boven brengen, dus moest ik het maar doen met een bucket-shower. Werd ik ook best schoon van.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten